Do kraja travnja 405 milijuna kuna od cestarina

Bez autora
May 15 2011

Raste promet na hrvatskim autocestama, a time i ubrana cestarina. Prema podacima dvaju najvećih koncesionara - Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), primjetan je blagi rast broja vozila u prva četiri ovogodišnja mjeseca, što im je ukupno od cestarine donijelo više od 405 milijuna kuna. Na svim autocestama u nadležnosti HAC-a do kraja travnja zabilježen je ukupan promet od 8,629.347 vozila. U odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, to je 3,5 posto više vozila. Najveće povećanje prometa od 5,1 posto bilježimo na dionici A1 Bosiljevo-Ravča«, navode u HAC-u. Promet blago raste i na ostalim dionicama, osim jedne, autoceste A5 Beli Manastir-Svilaj. Na toj dionici do kraja prošloga mjeseca zabilježen je pad prometa od 0,6 posto.

Do kraja travnja 405 milijuna kuna od cestarinaRaste promet na hrvatskim autocestama, a time i ubrana cestarina. Prema podacima dvaju najvećih koncesionara - Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), primjetan je blagi rast broja vozila u prva četiri ovogodišnja mjeseca, što im je ukupno od cestarine donijelo više od 405 milijuna kuna.

Na svim autocestama u nadležnosti HAC-a do kraja travnja zabilježen je ukupan promet od 8,629.347 vozila, tvrde u tom koncesionaru. U odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, to je 3,5 posto više vozila.

»Najveće povećanje prometa od 5,1 posto bilježimo na dionici A1 Bosiljevo-Ravča«, navode u HAC-u. Promet blago raste i na ostalim dionicama, osim jedne, autoceste A5 Beli Manastir-Svilaj. Na toj dionici do kraja prošloga mjeseca zabilježen je pad prometa od 0,6 posto.

U drugom koncesionaru, ARZ-u, otkrivaju samo prosječan dnevni broj vozila. Tako su na dionici Zagreb-Rijeka prosječno dnevno izbrojali 12.698 vozila. Preračunato, u četiri mjeseca tom je dionicom prošlo 1,523.760 vozila. Ako se to usporedi s podacima za prošlu godinu, autocestom prema Kvarneru promet je povećan gotovo tri posto.

Međutim, ARZ je Vjesniku poslao i podatke za prva četiri mjeseca 2009. iz kojih je vidljivo da je ovogodišnji promet na toj dionici manji za 5,1 posto nego prije dvije godine. Ostale dionice kojima upravlja ARZ bilježe rast, kako na godišnjoj razini tako i u odnosu na 2009. godinu.

Dionicom Rupa-Matulji dnevno je prošlo 4191 vozilo, 3,7 posto više nego lani i 8,1 posto nego preklani. Početkom ove godine življe je i na Krčkome mostu. Tom je prometnicom dnevno u prosjeku prolazilo 6466 vozila, što je porast od 2,7 posto u odnosu na 2010. i 2,4 posto više nego 2009. godine. Gledano po kategorijama vozila na svim dionicama kojima upravlja ARZ, ove godine raste promet automobila, motocikala i kamiona. S druge strane, pada promet automobila s kamp-prikolicom i autobusa. Promet najbrojnije kategorije osobnih automobila je porastao za 4,8 posto, dok je motociklista bilo čak 50 posto više. Od autoceste više toliko ne zaziru ni vlasnici prijevozničkih tvrtki, jer je promet tegljača i kamiona s prikolicom uvećan za gotovo osam posto. No, zato je autobusa bilo 2,8 posto manje, a kampera za 5,4 posto. HAC nije otkrio brojke o prometu po kategorijama vozila.

Sav taj promet donio je ARZ-u od siječnja do travnja 104,5 milijuna kuna prihoda od cestarine. Kako su u istom razdoblju zaradili 101,9 milijuna kuna, ARZ-ov prihod je porastao 2,6 posto. U HAC-u ističu da su do kraja travnja uprihodili 300,6 milijuna kuna. To je 9,3 milijuna kuna više nego lani, odnosno 3,2 posto više.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik